Voor het eerst

Jij bent net voor de eerste keer moeder geworden, oftewel een jonge mama. Nu is het moment dat je helemaal overspoeld wordt met allerlei nieuwe spullen waarvan je niet eens wist dat het bestond ondanks je voorbereidingen. Daarnaast leef je nog maar heel even op een roze wolk. Het ideaal beeld van een baby, lekker knuffelen, kraamvisite ontvangen wordt al snel verworpen door de realiteit. Op dit moment draait alles om de baby: eten geven, luier verschonen, slapen en liefde geven wanneer ze alledrie niet de oorzaak zijn van je baby’s huilbuien.

Om de liefde te kunnen geven, moet je goed voor jezelf zorgen. Laat je eigen huilbuien zijn gang gaan en droog je tranen met bijvoorbeeld tissues uit een kleurrijke tissuebox. Daarnaast draagt persoonlijke hygiëne ook bij aan jezelf wat meer mens voelen. Droog je na het douchen af met deze grote luxe badhanddoeken, zorg voor prettig zittende kleding, doe een lekker luchtje op  en maak jezelf op, alhoewel je er misschien helemaal geen zin in hebt. Vergeet tot slot niet tijd voor jezelf bewaken door bezoek vast te leggen en af te bakenen in een leuke zelfontworpen kalender.

Ervaren mama

Hoewel je al eerder het kraambed en verzorging van een pasgeborene hebt ervaren, kan het met een tweede keer mama worden net weer even anders zijn. Lees jezelf daarom weer in met de laatste nieuwtjes in bijvoorbeeld Ouders van Nu.

De gezinsuitbreiding is niet alleen van invloed op de ouders, maar ook op de andere kinderen in het gezin. Om jaloezie te voorkomen is het goed om de grotere broers en/of zussen bij de verzorging van de baby te betrekken. Lees je daarover meer in. Het advies is om broers en/of zussen zeker niet bij de baby weg te houden. Alhoewel de nieuwe aanwinst nog zo klein en fragiel is, stiekem kunnen pasgeborene meer hebben dan we denken. Mocht je er moeite mee hebben om overzicht te houden van het drukker wordende gezinsleven, wellicht is een leuke gezinsplanner iets voor jullie? Kinderen ervaren de stress immers erger dan jij denkt uit te stralen.

En mocht je even behoefte hebben aan wat tijd voor jezelf, winkelen kan nog steeds! In het hedendaagse leven komen er steeds meer leuke webwinkels bij.

Borst of flesvoeding

Wie nog denkt aan de ouderwets aan de borst leggen heeft het helemaal mis. Ook voor vrouwen bij wie de borstvoeding wat moeilijker gaat, zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.

Vanwege comfort en gemak kun je er ook voor kiezen om al bij voorbaat gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen zoals een elektrische of handmatige borstpomp. Als je geen borstvoeding wil/kan geven zijn er verschillende soorten poedermelk op de markt.

Naast de keuze voor wel/geen borstvoeding, is ook de keuze voor de flesjes en spenen zeer uitgebreid. Difrax heeft naast borstkolven ook een ruim aanbod in flessen, spenen en fopspenen (om tijd voor een voeding te rekken) en andere producten voor het voeden van je kleintje. Mocht je liever de spullen eerst in het echt willen zien, zoek dan een winkel van bijvoorbeeld prenatal. En hoezo moeilijk doen om op locatie een flesje klaar te maken, er zijn ook vele isoleertasjes voor een klaargemaakte fles. Toch liever op het laatste moment de poedermelk mengen met het melk, melkpoederdoosjes zijn bij flesvoeding niet meer weg te denken.