Net vader geworden

oftewel een jonge papa. Je krijgt non-stop tips van vrienden, familie en ervaringsdeskundigen. Voordat je überhaupt je kleine baby in je handen mag vasthouden ben je al heel wat ervaringen rijken. Emoties en hormonen gieren door het huis, alles moet klaar zijn voordat de kleine er eindelijk is. De mama is natuurlijk vanaf het begin lichamelijk zwanger en waar blijf jij dan? Deel mee in de zwangerschap en bekijk eens wat je allemaal al kunt doen in de voorbereiding, tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Papa’s taken zijn natuurlijk de babykamer en de zaken buitenshuis, niet de inrichting maar natuurlijk het klussen en het grove werk. Autostoeltjes, kasten, ledikantjes, badmeubels in elkaar zetten zijn naast schilderen en een zacht tapijtje veelgevraagde dingen en natuurlijk ook behoorlijk grote onderwerpen van discussie. Shop hier de papa spullen bij elkaar.

Babykamer klussen

Het grove werk van de babykamer is meestal voor rekening van de vader. Het advies is om al rond de 26e week van de zwangerschap de babykamer een heel eind klaar te hebben. Zodoende kan de kamer nog voldoende luchten voordat deze in gebruik wordt genomen. Begin al eerder met bekijken welke stijl babykamer bij jullie past. Soms zit er namelijk een levertijd op een complete set meubilair. Als je eenmaal weet wat je wilt, ga je toch niet alles zelf sjouwen? Je hebt al heel wat voorbereiding gedaan, bespaar jezelf du de moeite: bestel je babykamer online en laat hem thuis bezorgen.

Voordat je begint met de meubels in elkaar te zetten, plankjes en schilderijen ophangen, controleer of je gereedschap op orde is. Niets is zo frustrerend als gebrekkig materiaal wanneer je alles zo goed en mooi mogelijk wilt maken voor je baby en (met gevulde tierende hormonen) moeder van je kind.

En als dan eenmaal alles klaar is, wil de moeder nog een laatste check doen. Geef haar dan het klusje om alle babyspeelgoed (zeker bij tweedehands) te controleren op kwaliteit en geen loszittende dingetjes die kunnen losgaan. Twijfelt moeder over waar het bed staat? Voorkom discussie, maar zorg dat je kind vanuit bed geen spullen kan pakken van de kast, aan gordijnen kan trekken, de verwarming vast pakt of een stopcontact in de buurt zit.

Veiligheid in huis

Ben je voor de eerste keer vader, dan denk je misschien met een babykamer al klaar te zijn met klussen. De meer ervaren papa’s onder ons weten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om niet alleen de babykamer maar heel het huis kinderproof te maken. Wil je wachten totdat het nodig is, of zorg je er liever meteen voor dat het huis helemaal klaar is wanneer je toch al aan het klussen bent? Klusjes voor het bevorderen van veiligheid in huis:

 • Breng een kinderslot aan op stopcontacten tot 1.50 meter vanaf de grond.
 • Er zijn verschillende hoekbeschermers op de markt, zeer geschikt voor meubels met puntige hoeken.
 • Berg gevaarlijke spullen op in hoge kastjes en/of breng kindersloten aan.
 • Werk snoeren zo mogelijk weg achter plinten of werk ze weg in kabelbinders.
 • Breng eventueel sloten/haakjes aan op deuren van kamers waar de kinderen niet alleen mogen komen.

Materialen voor veiligheid in huis zijn onder andere verkrijgbaar via de grotere bouwmarkten en babywinkels.

Papa dag

In de huidige wetgeving is steeds meer aandacht voor de papa dag. Kijk je CAO na waar je recht op hebt in de kraamperiode van je vrouw en daarna. Mocht je er in je CAO niets over terugvinden, informeer dan eens naar de belastingvoordelen van een papadag. Ben je bereid om naast hetgeen je sowieso moet krijgen, nog extra uurtjes met je baby door te brengen? Dit versterkt de band tussen jou en je kind en geeft mama ook de ruimte om een extra dag te werken / iets voor haarzelf te doen / niet-mama-zijn.

Twijfel je over wat je nu eigenlijk wel en niet kunt doen? Samen naar het park, boodschappen doen, boekje lezen, het lijkt alsof dit allemaal activiteiten zijn waarbij je de baby meeneemt in plaats van iets samen doen. Dat is niet waar; in de tussentijd bouw je een band op, raakt de baby vertrouwd met je stem, ademhaling, loopritme, met de papa dus en kun jij de ontwikkelingen van je kind ook volgen.

Een aantal intensievere activiteiten zijn bijvoorbeeld zwemmen en babymassage. Zorg met het zwemmen voor de juiste spullen, beginnend met zwemluiers en later ook bijvoorbeeld zwembandjes. Liever eenmalige kosten, zet dan een zwembad in de achtertuin. Baby-massage wordt op veel locaties gegeven en behoeft geen aanschaf van speciale spullen. Nog steeds niets gevonden wat naar je zin in? Blader dan eens door het boek Het leuke spelletjesboek voor baby en papa.

Vervoer

Al vanaf het eerste moment neem je de kleine overal mee naartoe. Zeker in de eerste maanden wil je het liefst het vervoer zelf in de hand houden. Je weet immers zeker dat jij veilig omgaat met het verkeer. Het vervoer kan te voet (zie kinderwagen), met de auto (zie auto), maar ook op de fiets en openbaar vervoer. Vanaf welke leeftijd of motoriek van de baby is het veilig om naast het reiswiegje de baby mee te nemen?

Meteen vanaf de geboorte neem je de kleine al op sleeptouw. In het begin zal de moeder geneigd zijn om de kinderwagen vol bepakt en bezakt gereed te maken. En de papa is degene die met alles mag gaan sjouwen. Tijd leert dat je niet zoveel spullen nodig hoeft te hebben. Even een ommetje maken in de buurt? Dat kan met de kleine in een draagdoek of draagzak. Ga je toch wat verder lopen, is de kinderwagen een goed alternatief om niet steeds te sjouwen.

Op de fiets is het nooit veilig om de kleine in een draagzak mee te nemen. Het advies is ook om pas de fiets te nemen als vervoersmiddel, zodra de baby het hoofdje zelfstandig rechtop houdt, vanwege de trillingen. Als de fiets het enige vervoersmiddel is, dan kan een bakfiets uitkomst bieden. Er zijn verschillende constructies op de markt om zelfs het reiswiegje op een stevige en veilige manier in de bakfiets vast te zetten. Mocht je de indruk hebben dat er veel trillingen zijn tijdens een ritje, verzwaar dan de bakfiets met een zak zand (speelzand voor later). Oudere baby’s die goed zelfstandig kunnen zitten, zijn mee te nemen in een fietsstoeltje. De keus aan producten is zeer uiteenlopend, bekijk daarbij wat jullie het meest aanspreekt in systeem. Kan je kind al zelfstandig achterop zitten, maar wil je wel de wandelwagen nog meenemen, ook dat kan met de fiets met bijvoorbeeld dit systeem.

Kinderwagen

Een kinder- of wandelwagen uitzoeken is een zeer persoonlijke keuze; het formaat in- en uitgeklapt, stabiliteit en rijcomfort, de kleur, de mogelijkheden, een complete set of niet, etc. Veel merken bieden volledige sets aan zodat je in een keer klaar bent van wiegje tot wandelwagenzitje. Misschien wel de meest bekende merken zijn Maxi-Cosi, Bugaboo en Chicco, maar ook Stokke, Mutsy, Joolz en Quinny zijn al langer op de markt.

Maar als je dan toch de keuze maakt voor een Maxi-Cosi autostoeltje, kun je die dan niet combineren met bijvoorbeeld de Bugaboo wandelwagen? Jawel dat kan! Zo zijn er verschillende adapters op de markt om kinderwagen-sets te combineren. Dus heb je de keuze gemaakt voor een type auto-stoel, mogelijk is deze ook de bevestigingen op de wandelwagen. Dat scheelt immers weer een hele hoop inpakken, bepakken, bezakken en opnieuw indelen van de kofferbak.

Kinderwagens: zoeken, vergelijken en kopen maar!

Ga je voor een kinderwagen die geschikt is voor je baby, dreumes of peuter?

Of pak je het direct goed aan en koop je er één die voor alle leeftijden geschikt is? Én die je later nog voor een mooi bedrag van de hand kan doen of weer voor de volgende gezinsuitbreiding te gebruiken is?

 • Bugaboo Donkey All Black uitbreidingset

  €255,05
 • Joolz Geo Earth II Voetenzak Parrot Blue

  €109,00
 • Phil&Teds Navigator duokit

  €199,00
 • Prenatal universele regenhoes voor reiswieg

  €6,99

Autostoeltjes

Ga je voor een mooi babystoeltje (zoals de vrouw) of moet deze bovenal ook praktisch en veilig zijn? Babystoeltjes zijn er in allerlei soorten en maten. Al noemen we een babystoeltje voor de allerkleinste vaak een Maxi-Cosi, dit is een merk voor autoreiswiegjes. Voor het vervoeren van je kind zijn er drie soorten autostoeltjes totdat je kind (tot een lengte van 1.35 meter) met alleen een zitverhoger wettelijk gezien mee mag rijden.

De keuze voor een autostoeltje hangt af van de indeling naar gewicht (ECE/R44) of naar lengte en leeftijd (i-Size). Stoeltjes waarbij de indeling is gebasseerd op gewicht, zijn te herkennen aan het oranje label. Daarop staat de gewichtsklasse vermeldt; 0-10 / 0-13 / 13-18 / of meer dan 18kg. Indien er universal op het label vermeldt staat, is het stoeltje voor iedere auto met gordels geschikt. Dit is de meest voorkomende indeling bij autostoeltjes.

De i-Size stoeltjes zijn relatief nieuw op de markt, maar worden wel als veiliger beschouwd vanwege de op te vangen klappen bij een eventuele botsing. Daarnaast gaat een i-Size stoeltje langer mee aangezien de indeling is op basis van lengte; tot 83 cm of minimaal 71 cm en 15 maanden / langer dan 71 cm en ouder dan 15 maanden / of slechts EEN stoeltje die een voorwaarts en achterwaarts te draaien is. Controleer bij de keuze voor een i-Size stoeltje van te voren of de bevestiging in je auto geschikt is door bijvoorbeeld na te vragen bij je autodealer.

Bekijk ook deze autostoeltjes!

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een aantal punten waar je op dient te letten.

Toe aan vakantie?

En ben je inmiddels al gewend aan het slaaptekort? Werk je na de kraamtijd van je partner alweer een tijdje fulltime? Ben jij degene die (ondanks dat mama hele dagen thuis zit) het huishouden draaiende houdt? Dan wordt het misschien alweer tijd om na te gaan denken over vakantie. Met een kleintje is het prima mogelijk om op vakantie te gaan. En heb je een groter gezin, dan is het helemaal geweldig als de wat oudere kinderen vermaakt worden door een animatie-team zodat ook jij even bij kunt komen.

Wat dacht je van een auto-vakantie in eigen land? Of durf je het aan wat verder weg te gaan? Denk dan aan de grotere vakantieparken met ingerichte glamping tenten in Frankrijk of Spanje. Een lange reis in de auto is beter te doorstaan als de kinderen wat vermaak hebben met een spelletjestas of een filmpje onderweg. Vanaf dag zeven mogen baby’s doorgaans al vliegen, mits de bevalling zonder complicaties is verlopen. Al is het wel raadzaam om dit bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij na te vragen. Boek je een lange vlucht, vraag dan een bassinet (babybedje in het vliegtuig) aan zodat ook jij even je handen vrij hebt.

Wat doe je met huilende mama’s en baby’s?

Juist! Altijd rustig blijven, de ideale situatie bestaat namelijk niet. Maar als je de positieve kanten probeert uit te lichten dan kom je al een heel eind!
Je taken uitvoeren als papa’s zijn eigenlijk best wel makkelijk. Want wie duwt de kinderwagen vooruit als we voor het eerst naar buiten gaan? Papa natuurlijk.

Zorg altijd voor een kinderwagen waarbij rekening is gehouden met ruimte voor je kleine en de spullen die je mee wilt nemen, zoals tas met kinderspullen en wat boodschappen die je onderweg aan het doen bent.

Mama zal trots zijn!